Minu lemmiktegevus on harutamine

21. sept 2014

Seentega värvitud / Natural Dyes

Vahepeal on mitmed lõngad nõiaköögist läbi käinud.
Seentega värvitud / Natural Dyes
Lõngad 1 ja 2 läksid värvipotti, kus ujus palju erinevaid seeni koos. Abikaasa põikas tööpäeva lõpus korraks metsa ja korjas sealt, mis ette juhtus. Seal oli mitut sorti puravikke, pilvikuid, riisikaid ja neli tillukest verkjat vöödikut. See osa, mis kõlbas omal hamba alla pista, sai eelnevalt ära võetud ja seenepuhastusjäägid läksid patta. Kui palju seal nüüd värvivaid seeni oli ja kui palju lihtsalt ballasti, seda ei oska öelda. Panin värvivette eelnevalt maarjajääga peitsitud lõngad.Lõng tuli kollakas-beežikas, sarnane sellega, mida mul juba mitu kera oli. Lisasin vette pisut raudvitrioli ja sain sellised roheka tooniga lõngad.

Lõngad 3, 4, 5 ja 6.
Nende lõngade värvimiseks kasutasin tavavahelikke.
Seeni oli kusagil 9 liitri jagu. Tegelikult sõitsime maale õunamahla tegema, aga tegime metsa servas väikese peatuse. Võtsin ämbri näppu, et vaja ikka korraks metsa alla ka kiigata. Metsarada oli tavavahelikke täis. Kuna neid seeni olen kunagi näppinud ja seene lõikepind tõmbab kiirelt mustjaks, lootsin sealt värvaine kätte saada. Metsarajalt kõrvale põigata polnud põhjust.  Oli vaja lihtsalt seened ämbrisse korjata. Värvivesi sai inetu nagu tökat. Haises ka hullupööra. Aga lõng tuli kena. 3. lõng on maarjajääga eelpeitsitud. 4. lõng sama, kuid hiljem värvivette lisatud. Kui kuumutamise aeg sai ümber, võtsin lõngad veest ja lisasin vette raudvitrioli. 5 ja 6 on eelpeitsimata lõngad selles lahuses.

Lõng 7 sai nii hele-kreemikas, et ma pole päris kindel, kas see lõng jääb selliseks või läheb ülevärvismisele. Värviveeks on pilvikute kupatamise vesi ja lõng on maarjajääga eelpeitsitud. Alguses oli keeduleeme sees väga kena vanaroosa lõng. Aga mida aeg edasi, seda vähem oli keeduvees punakat tooni. Vesi muutus aina kreemimaks ja samamoodi ka lõng. Kes teab, kas oleksin selle vanaroosa kätte saanud, kui oleksin lõnga varem potist välja võtnud. Siis poleks äkki midagi lõnga külge jäänud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar