Minu lemmiktegevus on harutamine

25. märts 2018

Lumepilve sokid

Mõnikord on kohe nõnda, et kõik kisub metsa, kuigi poleks nagu põhjust.

Tegin natuke testkudumist. Ei midagi keerulist, parempidi-pahempidi, natuke palmikut ja natuke pitsmustrit. Mustrileht ees. Lihtne ju.

Lumepilve sokid

Juhendist loen, et vardad 2,25 ja peenike sokilõng. Nojah, mina koon peenikest sokilõnga 1,5 varrastega, sest sokk peab ju tiheda koega olema. Kauplesin siis endale kõige suurema soki testimise. Ikka selle mõttega, et küllap panen oma mitte kõige suurema jala sinna kõige suurema suuruse järgi kootud soki sisse kenasti ära, kui kasutan peenemaid vardaid. Tundus, et mu plaan toimib. Sokk istus täpselt ümber mu jala.

Lumepilve sokid

1. tagasilöök. Asun juba kolmandat mustrit kuduma, kui silm haarab, et pilvekesed pole ühesugused. Esimene pilveke on kitsam, teine laiem. natuke mõttetööd ja uurimist ning asi selge - esimese pilvekese kudusin mustri järgi, teise pilvekesega tegin kogemata omaloomingut ning hakkasin palmikut keerama 2 rida hiljem. Vaatasin-võrdlesin pilvekesi ja mulle meeldis see pilveke rohkem, mille mustrist mööda kudusin. Ei pidanud kaua mõtlema, tirisin vardadad välja ja harutasin jupi maad tagasi ning kudusin erimese pilvekeste rea ka mustrist mööda. Nüüd läks kuni kannani kenasti. Omast arust läks kannagagi kõik korda ning säärt oli ka juba 2,5 mustri jagu kootud, kui tuli kaks häda korraga välja. Kannakoes olin ühel real lõngajooksud jätnud vale koha peale. No ega väga kole polnudki, aga kui silm oli juba vea haaranud siis sellest ma enam mööda vaadata ei saanud. Lihtsalt kriipis silma. Teine ja olulisem häda: tunda andsid peenemad vardad ja soki jalgatõmbamine oli paras tegu. Võta või traktor appi. Ega´s midagi, vardad välja ja harutama. Vaja oleks olnud poole kanna peale harutada, aga lühendatud ridade üleskorjamine ei õnnestunud. Ühe poole silmused sain kõik kenasti kätte, teise poole silmused hargnesid laiali ja selle nuputamine, kuidas olukorda parandada, võtnuks rohkem aega kui kogu kanna ülesvõtmine ja taastamine. Nõnda saingi kanna teist korda uuesti kududa. Ja ühtlasi kasutasin osad kannakiilu silmused ära lisasilmuste tekitamiseks. Pisut silmi lõin veel kanna kohal juurde, nii et sain tervelt mustrikorduse jagu silmi juurde ning nüüd mahtus jalg kenasti soki sisse ja õnneks liiga lai ei jäänudki.

Lumepilve sokid

Teise soki kudumine oleks pidanud nagu muuseas minema, aga võta näpust! Labaosa ja kanna kudusin ühe hingetõmbega ära ja panin soki igaks juhuks esimese peale. Oh mida! uus sokk oli poole numbri jagu pikem eelmisest. Hakkan kontrollima, milles asi. Väga proosaline viga - mustrit välja printida ei saanud ja kirjutasin paberi nurgale, millise rea peal kanna kiiluga alustasin. Teise soki kudumise ajal oleks vaja olnud meelespead, kust seda paberi nurka leida võiks. Omast arust alustasin ikka õige koha pealt kanna kiiluga, aga kui kontrollima hakkasin, selgus, et mälu oli 4 reaga mööda pannud.
Lumepilve sokid

Harutan. Koon uue kanna. Koon paar ringi sääre mustrit ja mida ma näen - kanna peal täpselt sama viga, mille pärast esimese soki kanda 2x kudusin. Ja nagu ikka, ei õnnestunud kanda poole pealt uuesti taastada, vaid pidin kogu kanna üles võtma ja uuesti tegema.
See jäi ka viimaseks apsakaks. Uskumatu, kui palju võib sokkidega asjatamist olla! Lõpuks oli mul tunne, et nende sokkide kudumine on üks lõputu pusimine. Teen, teen, lõpuks olen ise ka sokkide nägu. Seda enam, et kaks paari sukkasid on paralleelselt varrastel.

Lumepilve sokid

Lõng: Max Gründl Hot Socks Vintage Four Seasons 75% uusvilla, 25% polüamiidi,
100 g/ 420 m, värv 03
vardad 1,5
Lõnga kulus 96 grammi.

Lõngatokk peaks küll 100 grammine olema, kuid ma pidin lausa hinge kinni pidama, et kas ikka veab teise soki ka samast tokist välja või tuleb tibake puudu. Läks õnneks. Alles jäi väikene nutsakas lõnga.

Aitäh, Alleraa, et lubasid mind testima. Lõpptulemus on vaeva väärt.
Peatselt saan jagada ka mustrilinki.

2 kommentaari:

  1. Väga ilus tulemus ning selle vardasuuruse jutuga ka täitsa nõus: peenikesest lõngast saab ikkagi head sokid peenikese vardaga. Mul on sõltuvalt mustrist nr 1,5-1,75 vardad sellise lõngaga.

    VastaKustuta