Minu lemmiktegevus on harutamine

20. okt 2015

Looduslikud värvid - kermesmari / Natural Dyes

Pean järjekordselt tõdema, et kermesmari on suurepärane värvitaim.

Sel aastal oleksin äärepealt ilma marjadeta jäänud. Helistasin emale ja uurisin, kuidas kermesmarjad elavad, et kuidas nad öökülmadele vastu on pidanud. Ema ütles, et tal enamus taimi juba pealt maha lõigutud, kuid on veel prügimäele viimata. Oi appi! Tegin siis kaupa, et kui kannatab neid marju nädalavahetuseni hoida, siis oleksin väga õnnelik.

Nädalavahetusel jõudsime maale küll, kuid ees ootas hunnik õunu, mis tahtsid mahlaks saada. Marjad polnud selle rabelemisega enam meeleski. Mahl sai tehtud, riistad lambivalgel pestud ja enne tuppa minekut tulid marjad meelde. Uurisin, emalt, kus marjad on. Tuli välja, et sealsamas peenra servas kuhjas. Pealamp valguseks kaasa, oksakäärid näppu, ämber kaasa ja sodikuhja sorteerima. Tuli välja, et seal kuhjas olid marjad päris hästi säilinud. Külm oli õige pisut näpistanud, kuid ei midagi hullu. Lõikusin viisakad marjakobarad kuhjast välja ja läksin seda põõsast üle vaatama, mis oli veel maha võtmata. Seal oli seis märksa nukram. Tõlvikud olid nukralt rippu, marjad vesised, aga korjasin ka need ära.

Värvisin kolmes erinevas jaos.
Esimene kolmandik marju läks potti koos vaskvitrioliga. Eelmisest aastast jäi meelde, et värvivesi tuli tugevalt lilla. Selle aasta vees jätkus lillat täpselt niikaua, kuni vesi soojaks läks. Siis oli vesi pigem pruuni värvi. Kas põhjus selles, et marjakobarad ei jõudnud suvega valmis saada? Pool kobarast oli alles roheline ja patta nad sedamoodi läksid ka.

Looduslikud värvid - kermesmari / Natural Dyes

Vasakult esimene lõng on esimene viht värvipotist. Kena roheline, kuid tundus, et värv jäi pisut tuhmike. Järgmise lõnga jaoks lisasin värvivette kurkumit, õige pisut teelusika otsaga. Tulemus sai täitsa mokka mööda. Kolmas ja neljas lõng samas lahuses andis kena pastelse rohelise. Tagantjärele tarkusena oleks pidanud vähemalt ühe lõnga veel potti viskama.

Teine värvilahus, kermesmari ja maarjajää.

Looduslikud värvid - kermesmari / Natural Dyes

Lõngade potti panemise järjekord jälle vasakult paremale.
Esimene lõng sai minu meelest üsna tavaline beež. Maarjajääd sai ilmselgelt liiga vähe pandud ja värv ei tahtnud külge hakata. Käiku läks jälle kübeke kurkumit ja maarjajääd juurde ja oh sa poiss, kus hakkas kollast värvi lõnga tulema! Nüüd ma ei teagi öelda, kui palju siin kermesmarja ja kui palju kurkumi mõju on. Kurkumit lisasin endistviisi marginaalsed kübemed.

Pärast heledama kollase lõnga väljatõstmist lõin patta kolmanda portsu marju.

Looduslikud värvid - kermesmari / Natural Dyes

Vasakult esimene ja teine lõng on raudvitrioli lisandiga. Lootsin saada hallikaid toone, aga halli ei tulnud kusagilt. Teine lõng jäi jälle üsna hele, vesi aga endistviisi tume nagu öö. Kas peitsi jäi väheseks, ei oska öelda. Panin jälle natuke kurkumit vette, raudvitrioli juurde ja kolm tõmmist sellest veest riburada üksteise kõrval.

Siin siis kogu see ilu läbisegi pingi seljatoel.

Looduslikud värvid - kermesmari / Natural Dyes

Igatahes mina olen tulemusega väga rahul.

Ükskord peaks selle kurkumi eraldi ette võtma ja vaatama, mis see puru endast tegelikult kujutab.

4 kommentaari:

  1. Väga äge värvide pillerkaar!
    Kurkum on jah üsna tugev värviandja, aga tüütu on seda pulbrit pärast lõngakiudude vahelt välja saada (eriti kui liiga palju kurkumit potti läheb:)).
    Kermesmarjadega ma ei olegi veel värvinud - mul aias üks isehakanud põõsas küll kasvab, aga marju oli sel täpselt ühe kobara jagu...

    VastaKustuta
  2. väga huvitav,et ühtegi lillat ei tulnud,ketmesmari on ise väga kaunilt lilla.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma esimesel korral lootsin ka lillakat või vähemalt punakat tooni lõnga saada, teisel korral juba teadsin, mida oodata. Ei mingit punast ega lillat :)

      Kustuta