Minu lemmiktegevus on harutamine

4. märts 2024

Pöide kindad

Kudumise aluseks on võetud muuseumikindad ERM A 509:2970

Muuseumikindad kudus Ekaterina Silla (sünd 1850)Saaremaal, Laimjala valla Paio-Kurla (Paju-Kurdla) külas Putti talus. Kudumise täpne aeg teadmata.

Pöide kindad
Algselt soovisin kindad kududa emale. Nimelt on tema juured pärit sealt piirkonnast, üsna lähedalt. Aga nagu ikka kipub juhtuma, kõik ei sujunud nii, nagu plaanisin.

Kõigepealt lõngade valik tekitas probleeme. Teksrena 7/2 lõngad olid justkui olemas, aga kui muuseumikinda suurelt ette võtsin, siis selgus, et labaosas pole mitte must lõng, vaid hoopis mustjaspruun. Seda värvi mul aga polnud. 8/2 lõngad samuti olemas, välja arvatud see mustjaspruun. Uurisin internetist, et kas on kusagilt võimalik tellida emba-kumba jämedust, aga kus seda varem oli olnud, siis hetkel lõng välja müüdud. Üritasin ise värvida, aga nojah, pakendi sees ei olnud tumepruuni värvi puru. Seda värvimise saagat saab lugeda varasemast jaanuarikuisest postitusest.

Tartu Aardla lõngapoe riiulipildilt justkui paistis tumepruuni lõnga. Kuna õnnestus üks Lõuna-Eesti sõit teha tööpäeval, siis põikasime Tartust läbi ja oh imet, seal oli täitsa õige 8/2 lõng olemas.

Niisiis, kudumine võis alata. Oi, kuidas mulle meeldib selle kinda randmeosa. Sellist lainelist rannet ma polegi varem kudunud.

Pöide kindad

Saaremaa kindad on üsna lühikese randmega. Kuna tean, et emale meeldivad pikemad randmed, siis nendele kinnastele lisasin mustrikordasid juurde.

Kindad said valmis. Kindaid üle andes selgus aga tõsiasi, et minu käsi on ema käest palju pisem. Kuna kindad mulle parajad, siis ilmselgelt on need kindad emale kitsad. Ups, saingi kindad omale ja emale tuleb uued kududa. Ilmselt 7/2 lõngast kududes oleks parajad kindad saanud. Aga mis teha, kui õiget värvi lõnga polnud.

Pöide kindad
Lõng: 8/2 100% villane (100 g/400 m)
vardad 1,25

Pöide kindad

Pöide kindad

Pöide kindad

Pöide kindad

Pöide kindad

 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar