Minu lemmiktegevus on harutamine

6. juuli 2022

Raamatud Lätist

 Ei saa me läbi Lätita...

Kui vähegi võimalik, siis Lätis käies külastan ka raamatupoodi. Seekordne noos osutus üsna priskeks.

Selle käigu lemmikraamat






Raamatus on palju väga inspireerivaid mustreid ja lisaks ka mõned projektid, mis nende mustritega valminud on. Arusaadavatel põhjustel nendest lehtedest pilte ei jaga, kus mustrid peal on. Aga väga selged joonised on ja kõrval koeproov. Kodus olemasolevate Jaapani mustrite raamatutega võrreldes on selles raamatus lihtsamad mustrid, mida on väga mõnus oma projektides ära kasutada. Pilte vaadates hakkasid ideed lausa lendama.

Teine raamat on pärlkoest. See on siis tehnika, kus pärlid lükitakse enne kuduma hakkamist lõngale ja mustri järgi tood siis pärli õige koha peal esile. Tundub üsna keeruline, sest kogu vajaminev pärlite kogus on vaja lõngale saada. Kui lugemisega eksid, pole pärast enam midagi teha. Aga raamatut ei ostnud ma selle tehnika pärast. Seal raamatus on suur hulk mustreid, mida saab kududa kinnastesse-sokkidesse ja kuhu iganes veel. Ja need mustrid on nii omased meilegi, väikeste variatsioonidega. Lätlaste värvivalik on muidugi omaette jutt.



Kolmas raamat on kirivöödest. Jällegi nii tuttav, aga jah, need värvid! Nii tore on kõrvutada meie ja Läti kirivöösid, otsida sarnasusi ja erinevusi.


 
Neljas raamat on Läti kudumistehnikatest. 




Selles raamatus on palju, mida uurida. Kui telgedega rohkem sõbraks saan, võib sealt nii mõndagi järele kududa. Kanga rakendamiseks on skeemid antud.

Viies raamat on Jaapani lilltikandist. See on raamat ideede ammutamiseks.




 Kuues raamat on Orenburgi rättidest.
Lähemalt on tutvustatud mitmevärvilise räti kudumise tehnikat.






Seitsmes raamat on Läti sukkadest.





 Kaheksas raamat on Läti kinnastest.


 Võiks vist öelda, et brošüür. Sellist raamatut võiks olla ka Eesti kinnastest, mõeldes algajatele kindakudujatele. Väga lihtsalt on ära seletatud nii labakinnaste kui ka sõrmkinnaste kudumise põhimõtted ja pöidlakiilude tegemised. Ja mitmed leheküljed on ka kinnaste mustriskeemidega. NB, see raamat maksis kõigest 3,99 EUR-i.



 
Ja siia lõppu veel neli postkaarti, ilma milleta ma ei suutnud poest lahkuda.

Selliseid kaarte oli seal terve suur postament, üks uhkem kui teine. Neist võiks lausa albumi teha, no nii armsakesed. Seisin seal postamendi juures tükk aega ja ei suutnud valida. Lõpuks tegin pimevaliku.
Üldse on Läti postkaardi valik väga uhke. Seal oli hulgaliselt imekauneid lillekaarte. Et kui peaks valima hakkama, oleks hädas, sest üks kaart on kaunim kui teine. Kui pidin nüüd eelmisel nädalavahetusel kaks kaarti meie kaardiriiulist välja valima, olin omamoodi hädas. Vähemalt minu jaoks on valik väga üheülbaline ja kasin. Kirusin ennast, et Lätist peotäit lillelisi õnnitluskaarte kaasa ei toonud.
Meenutuseks mõne aasta tagusest Läti-Valka külastusest, kus imepisike raamatupood omas sellist kaardivalikut, et ma vahtisin seal suu ammuli ja korjasin kaasa peotäie maalitud lilledega kaarte. Ei, mitte kinkimiseks, omale imetlemiseks...

Ah jaa, seekordne külastus hõlmas kolme raamatupoodi. Kahest esimesest korjasin eelpoolnäidatud raamatuvaliku, kolmandas poes tegin kiire tiiru ja taandusin. Jäägu järgmiseks korraks ka avastamisrõõmu.

Ja veel, esimese poe müüja, kust korjasin lätikeelse kirjanduse, kurtis, et raamatud on nii kallid ja oli üllatunud, et ma mitu raamatut välja valisin. Pakkus mulle ühte rahvariiete "piiblit", mis oli lätikeelse raamatu inglisekeelne variant. Odav see just polnud, aga meie "piiblitega" võrreldes oli see palju soodsam. Kui mul poleks olemas olnud juba ühte varasemat väljaannet Läti rahvariietest, siis oleksin kindlasti sellegi oma valikusse võtnud. Võrreldes meie poodide raamatute hindadega võin siiski öelda, et Lätis on raamatud odavamad. Seal on raamatute käibemaks palju madalam.
Teises poes, kui ma õhinaga juba mitmenda raamatu välja valisin, kukkus müüja mu ümber sahmima, haaras raamatuid siit ja sealt ja rääkis, kui toredad nad kõik on. Oli valmis kiletatud raamatud kõik lahti võtma, et saaksin lähemalt vaadata. Ju ma tundusin rikka turistina, kes raha ei loe ja on valmis suurema summa raha letti lööma. Päris hulga raamatuid panin siiski riiulisse tagasi, sest osad olid mul juba olemas, osad ei ahvatlenud. Aga müüja oli sellele vaatamata vaimustunud, ikkagi kuhi raamatuid jõudis kassani.

Lõppu veel mõned pildid kohast, mida külastasin. Usun, et kõik tunnevad koha ära.










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar