Minu lemmiktegevus on harutamine

27. apr 2019

Mis teoksil ehk hakkame sättima

Suur pidu pole enam mägede taga. Laulupeo laulud on kenasti õpitud, tegeleme viimase lihvi andmisega.
Kõik on hästi, välja arvatud see, et pidurõivad ei mahu enam selga. See on tõsine probleem, sest laulukaare alla iga suvalise riidega ju minna ei taha.

Kus häda kõige suurem, siis abi kõige lähem. Kammin FB-s ringi ja ette viskab Kadrina rahvariiete müügikuulutuse. Ma ei mõelnud hetkegi, loomulikult tahan, mõõdud täpselt minu ümbermõõdu järgi.
Ja nõnda olin kaunite riiete omanik.

Kadrina käised

Kas pole mitte kaunis tikand!

Mu uus komplekt täies hiilguses

Kadrina käised

Jõuan oma riietega koju ja kahtluseuss hakkab hinge närima. Imeilusad riided, aga need pole ju minu identiteedi järgi õiged. Mitte ligilähedalegi. Jah, meil on otsustatud, et koor läheb laulukaare alla rahvariietes ja mul on probleemi lahendus siinsamas, aga kas ma tunneksin ennast võõraste sulgedega ehtides hästi?

Ja nagu mu mõtteid lugedes võtab minuga ühendust Ave. Ah jaa, ostsid omale Kadrina riided, kas ma lükkan su seeliku tegemise peojärgsesse aega? Kiired ajad, kõigile midagi vaja, saab ühe kiire asja nimekirjast maha tõmmata.

Ei. Ma tahan laulupeole minna oma hingelähedase identiteediga. Nii et kallis Ave, sa ei pääse mu seeliku tegemisest. Ja mina ei pääse tikkimisest.

Raske südamega kaevandasin oma varudest välja ühe kalkajupi Türi käiste pealt kopeeritud mustriga ja püüdsin sellest aretada oma mustriskeemi, mida kangale kopeerida.

Türi käiste mustrikatke

Otsisin välja aastatetagused fotod nendest käistest, mille pealt muster sai maha aetud. Tuhnisin ERM-i kogudes ja leidsin kaks viidet, mis mind edasi aitasid.
Panen need siia kirja, et omal oleks need koheselt leitavad.
https://www.muis.ee/museaalview/1407529
https://www.muis.ee/museaalview/452516

Mustrimaailma kudusõbralt sain veel lisaks ühe foto poolikust tikkimistööst ja Ave jagas fotosid oma käistest.

Selgus, et kõik olemasolevad pildid ja mustrid annavad väikesed erinevused. Põhimuster on kõigil üsnagi sarnane (väikeste erinevustega), tikkimises tulevad suuremad erinevused sisse. Alates sellest, kuidas mingeid motiive tikitud on lõpetades sellega, et muist tikanditest on ühe värviga tehtud, muist tikanditest aga erinevaid siniseid toone kombineerides. Lähtusin ERM-i ühevärvilisest tikandist.

Ja nüüd ma siis tikin, käies pidevalt arvuti vahet ja kõrvutades erinevaid fotosid ning katsun leida oma keskteed. Ma ei pretendeeri koopiatikkimisele, aga äratuntavad Türi käised siit tulevad. Mu tikkimise käekiri on hetkel veel koba ja arglik, aga esimese tüki tikkimiseks saan kindlasti osavust ja julgust juurde. Ja ma saan peole minna omatehtud käistega. Ma jõuan valmis!

Türi käised

Ja mis sai sellest ostetud komplektist?
Müüsin edasi, et poleks silma all ja ei tekiks tunnet, et pole vaja pingutada, tagavaravariant ripub kapis. Riided läksid inimesele, kelle juured on pärit Kadrinast, nii et minu süda on rahul!

1 kommentaar:

  1. Suur töö, aga iga pistega jõuad lõpule lähemale! Jõudu ja nobedat nõelajooksu!

    VastaKustuta