Minu lemmiktegevus on harutamine

25. okt 2016

Eesti villane / Estonian Wool Yarn

2015 kevadel oli Soovis kuulutus, et müüakse lambavilla. Naljaviluks helistasin ja uurisin, kus vill asub. Tuli välja, et Lõuna-Eestis ja mitte kaugel meie suvisest pesakesest.
Tegin kaubad ära ja kui Võrumaal olime, tõime villad koju.

Suvel sai siis villapesu ette võetud. No küll ma sain ennast kiruda, et selle õnnetuse endale kaela võtsin. Vill oli kohutavalt must, paksult s...takänkraid ja heina täis. Isegi seljavammus oli känkraid täis.
Üksinda oleksin vist jäänudki seda villa pesema, aga kaasal hakkas must kahju ja tuli mulle appi.  Kõigepealt sai vill vannidesse kallatud ja soe vesi peale tassitud. Eelleotuses sai suuremad känkrad juba kätte ja siis sai pesemise juurde asuda. Ja seejärel loputamine ning kuivatamine.
villapesu
villa leotamine

Villa oli palju. Tagantjärele enam ei mäletagi, mitu päeva selle pesu peale kulutasime. Väga väsitav töö oli. Ja tagatippu polnud ma selle tulemusega sugugi rahul. Suurema s...ta saime välja, heinapeprede tagaajamine osutus suht võimatuks. Ema kõrval lohutas, et pole see asi sugugi nii hull ja lootusetu. Et saab sellest villast ikka lõnga küll.
villa kuivatamine
Üks täis villa kuivamas

Pestud vill seisis aasta aega. No lihtsalt juhtus nii.
Sel suvel aga jõudsid villakotid Raplamaale Kabala Villaveskisse.
Meister viskas pilgu kottidele ja kinnitas, et sellest saab lõnga. Poetasime sinna villakottide kõrvale natuke koerakarvu ka.
Meile tehti väike ekskursioon villavabriku tööruumidesse. Seal oli ajaloo hõngu tunda. Masinad olid ägedad. Siin paar mobiiliga tehtud pilti (pildi kvaliteet on, nagu on).
Vesteldes villavabriku meistriga saime kinnitust, et maailm on ikka väga väike. Leidsime palju ühiseid tuttavaid juba aastakümnete tagant. Oh milline äratundmisrõõm :)

Kabala villaveski

Kabala villaveski

Kaks kuud ootamist ja mu kullakesed on koju jõudnud.
Eesti villane / Estonian Wool Yarn
2x villane, 8128 grammi

Eesti villane / Estonian Wool Yarn
2x villane koos koerakarvadega ja natuke jänkukarva ka lisaks, 2464 grammi

Eesti villane / Estonian Wool Yarn
1x villane koos koerakarvadega, 966 grammi

Eesti villane / Estonian Wool Yarn
1x villane, 3114 grammi

Eesti villane / Estonian Wool Yarn
2x villane koos koerakarvadega, 2954 grammi

Eesti villane / Estonian Wool Yarn
2x villane, 5106 grammi
Kokku sai lõnga ligi 23 kg.

Ma ei oska öelda, mis jämedusega see lõng on. 8/2 kindlasti mitte. Kas 7/2 või hoopis 6/2, selgub siis, kui võtan mõõtmise ette.
Kahju, et pole peenike lõng. Vaikselt lootsin, et saan sellest villast hulga lõnga taimedega värvimiseks ja kinnaste kudumiseks. Aga kinnaste jaoks on see lõng ikka liiga jäme.
Oma aruga oleksin ka natuke lõdvema korrutusega lõnga eelistanud. Natuke lõnga lasin 1-kordsena ka teha. Seda peaks nüüd proovima ise korrutada.
Aga eks paistab, kuidas lõng kudumisel käituma hakkab. Korraliku meestekampsuni jaoks peaks see lõng sobima. Peab pea tööle panema ja leidma nüüd sellelel lõngale uue rakenduse.

3 kommentaari:

  1. Vau, on alles kuhjakesed! Mõnusaid kampsun ja tekke saab hulgi :)

    VastaKustuta
  2. Hullumeelselt palju ehedat lambavillast lõnga. Siis saab ikka mitmed kampsunid ja sokid, mõne teki-pleedigi.

    VastaKustuta
  3. Vägev kogus lõnga! Suure töö eest vääriline tasu sellise ilusa lõnga näol. Ma mäletan lapsepõlvest kuidas vanaema villa pesi... ja mina olin väike abiline :)

    VastaKustuta