Minu lemmiktegevus on harutamine

19. veebr 2015

Kindad lastele / Mittens for Children

Kui nüüd täpsemalt kirjutada, siis kindad on lapselastele sünnipäevaks.
Estonian Mittens, Tõstamaa kirivöö ainetel ja Simuna
Tõstamaa kirivöö ainetel (vasakpoolne) ja Simuna, Paasvere
 Lapselapsed käisid külas ja laste ema kurtis, et kindad ei taha sugugi käes püsida. Näitasin oma kindakuhja ja andsin kätte proovida. Kindad paistsid meeldivat ja tunnistati, et sellistega käiks küll.
Lasin lastel meelepärased lõngakerad kotist välja korjata ja oligi mul järgmine töö teada.
Tüdruku kindad said soovitud värvidega kootud. Lisasin värvivalikusse veel paar rida sinist, et kontrasti rohkem saada. Kinda idee on pärit raamatust "Esiemade pärandist inspireeritud kindakirjad", autor Helena Smitt.
Estonian Mittens, kindad Tõstamaa kirivöö ainetel
kindad Tõstamaa kirivöö ainetel
Muster on Tõstamaa naise kirivöö ainetel, värvid aga tüdruku soovil, mitte nagu raamatus. Ja natuke sai mustrit kohendatud-muudetud, et kinnas lapse käe jaoks paras saaks.
Estonian Mittens, kindad Tõstamaa kirivöö ainetel ja Simunast
kindad Tõstamaa kirivöö ainetel ja Simunast
Samast raamatust otsisin ka poisi kinnaste mustrit, kuid lõpuks võtsin ette mustri raamatust "Suur kindaraamat" (Reet Piiri). Soovitud lõngad olid roheline, valge ja sinine, kuid mul ei õnnestunud nende värvidega meelepärast mustrit tekitada. Valisin hoopis rohelise, musta ja oranži.
Estonian Mittens, kindad Simunast, Paasverest
kindad Simunast, Paasverest
Ma pole vastukaja värvide vahetamisele veel kuulnud, küll aga nägin juba pilti, kus õnnelik nägu oli kinnaste vahele surutud. Ju siis sobis selline kombinatsioon ka.

Raamatus on olemas viide ERM-i kogule: ERM A 605:142, kahjuks ei suutnud ma seda kinnast sealt kogust üles leida. Raamatu põhjal on kindakatke pärit Simuna kihelkonnast, Paasvere vallast ja kudumise ajaks on märgitud 1948. a.
Estonian Mittens, kindad Tõstamaa kirivöö ainetel ja Simunast
kindad Tõstamaa kirivöö ainetel ja Simunast
Lõngaks jätkuvalt Leedu Teksrena
vardad 1,25
lõnga kulu: 54 + 54 grammi

2 kommentaari: