Minu lemmiktegevus on harutamine

9. jaan 2014

Kirikindad Reigist / Mittens

Veel ühed kirikindad Reigist Poama külast, Pärdi talust.
http://muis.ee/museaalview/502096
kirikindad mittens
Kinnaste idee: ERM: Reigi, Paoma küla, Pärdi talu
Kuna sooviti saada mitmevärvilisi kindaid ja nägin internetis ühe nobenäpu valmis tööd, siis oli otsus valmis samad kindad kududa. ERM-i kinnastst erinevalt kudusin pikema ja triibulise randmeosa.
Nende kinnastega kerkis üles järjekordselt musta lõnga probleem. Sobiv punane ja sinine olid lõngakotist võtta, hea oma värvitud maavillane lõng. Puudu oli must. Teksrena must ei sobinud, sest see on natuke liiga peenike meie maavillase kõrvale. Juba kevadel olin poest leidnud ühe vihi musta kahekordset 8/2 lõnga ja panin selle käiku. Sinine-punane olid küll pisut jämedamad, aga otsustasin proovida.

Esmalt oli vaja must viht keradeks saada. Kerisin pool vihti ära ja sattusin oma käsi vaatama. Need olid kui korstnapühkija käed pärast tahmatööd. Kahjuks ei saa ma öelda, mis firma lõngaga tegu on. Viht oli ilma markeeringuta. Müüja väitis, et tegu on Raasiku lõngaga. Kerisin lõnga vihti tagasi ja tegin korraliku villapesu lahuse. Esimene pesuvesi tuli ikka väga must ja kole. Vahetasin vett ja lisasin uue portsu pesuvahendit. Vesi sai endistviisi väga must. Lootsin, et ehk kahest pesust piisab. Loputasin pesuvahendi välja ja panin lõngad kuivama. Ega ma lõnga väga puhtaks saanudki. Nii lõnga kerimine kui ka kudumine määris käed ära. Olin pisut mures, et kas see must lõng üldse värvi pidama jääb.

Kui kindad valmis, tegin uue korraliku pesuvee. Ja jälle oli vesi ikka väga must. Vahetasin uuesti vee ja uus kindapesu andis juba mõistliku tulemuse. Vaadates seda, et punane ja sinine pesu tulemusel värvi ei muutnud, võib vist lootma jääda, et tegu oli ikkagi väga musta lõngaga, mitte värviandva lõngaga.

Kudumiseks kasutasin 1,5 vardaid.
Kinda pikkus 29,5, laius 10 cm.


Asusin järjekordsele lõngavärvi otsimise retkele, et saaks ise teha ühe korraliku musta lõnga. Peatselt jagan oma kogemusi. Üks katse on veel teha. Siiamaani on tulemused pehmeltöeldes kesised.

2 kommentaari:

  1. Inga, musta lònga kohta kirjutatu on kahjuks tòsi, mis tõsi. Tuleb vist tõesti ahkata enne kudumist mitmeid pesusid tegema ostetud mustale lòngale:( Ostsin mardilaadalt lapsele Kihnu kindad, peale esimest pesu nüüd ongi kindapaar lörris, valgest sai jòle kole kirju määrdunud hall. Mässasin mitmeid kordi, lisasiin äädikat. Enam vähem, aga kogu śära on kadunud, kindad ikkagi rikitud.
    Imekenad labakindad, seda tahtsin tegelikult kirjutada!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud, Heli!
      Olen siin oma jõududega püüdnud musta värvi lõnga värvida, aga ei ole õnnestunud. Varsti postitan oma katsetused (üks veel tegemata). Seniks maadlen poest ostetud lõngadega. Muuseas, Leedu Teksrena must lõng on päris kenasti käitunud. See on aga meie maavillasest pisut peenem lõng.

      Kustuta