Tulemused pole väga stabiilsed olnud. Algaja leivaküpsetaja mured...
öko rukkijuuretis |
öko rukkijuuretis |
Mingit spetsiaalset juuretise alustamist ma ei teinud. Võtsin oma pärmilisandiga leivataignast pätsikese ja alustasin sellega uut leiba. Leidsin poest rukkijuuretise pulbri ja panin selle oma juuretisele lisaks. Kogu see eelkergitus läks kenasti käima. Taignale lisasin veel Sangaste rukkilinnase ekstrakti ja pisut DanSukker leivasiirupit, soola ja rukki täisterajahu ning natuke ka kroovjahu ja peotäis nisujahu. Leib kerkis kenasti tuli väga hea.
eelkergitus |
Vahepeal aga jõudis mu juuretis pisut ära väsida. Ei teagi, milles põhjus, kuid kerkimine oli vaevaline. Vormi sees kergitamiseks nappis kannatust ja kahetunnise kerkimise järgi panin leivad ikkagi ahju. Tulemuseks oli kiire kerkimine ahjus ja leivad läksid külje pealt lõhki. Ja ega päris see, mida tahtsin, välja ei tulnudki.
Uue leiva eelkergitusele lisasin jälle rukkijuuretise pulbrit. Tundus, et ei taha see tainas mul ikka kerkida. Ootasin 12 tundi ja ei mitte midagi. Veel mitmed tunnid ja rätiku all oli kõik endistviisi rahulik. Kirusin juba vaikselt ennast, et oleks ikka pidanud juuretisega pisut mängima ja katsuma seda enne leivategu turgutada. Aga nagu ikka, tahad ju lihtsamalt läbi saada. Ja kui 24-s tund eelkergitust kukkus, olin täis otsustavust, et tulgu mis tuleb, tainas tuleb ära segada. Rätikut kergitades oli kausis tõeline elu! Siis puges küll väike hirm naha vahele, et jätsin taigna liiga pikalt omapead.
Üks leib on lisanditeta, teise sees seemned ja kuivatatud jõhvikad |
Aga leivad tulid liialt vedelale taignale vaatamata ikkagi täitsa normaalse väljanägemisega. Ja kartus liigse hapnemise pärast oli asjatu. Kõik sõid ja kiitsid.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar